STOPALA – zakaj so tako zelo pomembna?

STOPALA – zakaj so tako zelo pomembna?

Stopala – Zakaj so tako zelo pomembna?

Stopala… Tako zelo pomembna, pa skoraj vedno pozabimo nanje.

Se sploh kdaj spomnite na stopala?

Si jih zmasirate? Jim naredite toplo solno kopel?

Naredite kakšno vajo samo za stopala, da bi utrdili stopalne mišice in vezi, jih raztegnili? Ne?

Potem je pravi čas, da zavihate rokave in si pridobite nove skrbne navade.

Najprej pa vam predlagam, da si preberete članek do konca in seveda potem AKCIJA ;).

Pa si poglejmo…

ZAKAJ SO STOPALA TAKO ZELO POMEMBNA?

No sedaj smo ugotovili, da na stopala ne gledamo enakovredno, kot na ostale predele telesa. Zakaj je tako? Mogoče zato, ker nas ne bolijo tako pogosto…Večinoma pa tudi zato, ker živimo mimo sebe, zelo avtomatsko in nezavedno,se strinjate, kajne? Šele kasneje, ko že pride do kakšnih deformacij, se mogoče malce zavzamemo in premislimo, katere čevlje bomo obuli…


Ali se zavedate, da naša stopala nosijo celotno našo težo skozi celi ljubi dan? Po možnosti jih pospravimo še v zelo ozke in neudobne čevlje, da jih tako še bolj ukalupimo in jim maksimalno otežimo njihovo nalogo. Kakšno? Nositi nas svobodno in uravnoteženo skozi celi dan.


Kako bi se vi počutili, če bi vas nekdo pospravil v zelo ozek prostor, kjer bi dihali samo na škrge. Ker točno tako se počutijo vaša stopala. In potem se še sprašujemo, zakaj nas bolijo? Mogoče imam malce krut primer, ampak bi vas samo rada malce prebudila. Želim vam vse najboljše in zato vam želim malce razširiti ‘pogled skozi okno’, da boste lahko videli v tem objektivu tudi stopala in jih začeli negovati.

Zakaj so stopala tako zelooo pomembna…               

stopala - zakaj so tako pomembna

  • Ker držijo našo celotno težo.
  • Ker je zelo pomembno, kako stojimo na stopalih. Da imamo telesno težo enakomerno porazdeljeno po stopalih in tako lahko ulovimo pravo RAVNOTEŽJE in seveda naravno hojo ali gibanje na splošno v PRAVILNI DRŽI.

Zelooo pomembno je, da imamo stopala uravnotežena in mišice zbujene, vezi enakomerno dolge. Zakaj? Tako se lahko prepreči marsikatera poškodba gležnja. Tudi veliko lažje stojimo, hodimo, se gibamo v pravilni drži. Saj čvrsta stopala sama balansirajo našo težo in jo tudi prilagajajo različnemu gibanju.


Zelo pomembno je tudi, kako obremenjujemo stopala med gibanjem. Pa vzemimo hojo. Kako hodite? Ste se kdaj zavzeli? Ali stopite najprej na prste ali pete? Pravilna hoja, da spodbujamo naraven razvoj stopal je definitivno PETA-PRSTI. Kaj to pomeni? Pri hoji najprej stopimo na peto in nato skozi celo stopalo do prstov in ne obratno. Enako je pri teku, ali hoji navzdol. Sploh pri hoji navzdol, po mojih izkušnjah večina ljudi hodi po prstih. In potem imamo nore bolečine v kolenihNaredite test in enkrat zavestno hodite po hribu navzdol po principu peta-prsti. Pomembno je tudi, da enakomerno obremenjujete celotno stopalo! Torej stopi najprej na peto in potem skozi celotno stopalo do prstov.


Stopalo mora biti obremenjeno ENAKOMERNO! Ne hodimo samo po prstih in ne samo po petah, ampak težo porazdelimo po celem stopalu enakomerno. Sploh, ko se gibamo, moramo toliko bolje biti z glavo pri tem. Pa ste? Vsak za sebe najbolj ve. Zaradi neenakomerne obremenitve stopal potem nastajajo različne deformacije stopal.

Zelooo pomembna so tudi obuvala.

Kakšno obuvalo si izbirate za vaša stopala? So preozka, premajhna, prevelika, previsoka? Še bolj pomembno je to, kako se v obuvalih počutijo vaša stopala? Se preveč potijo? Ali imate mravljince v stopalih? Vas zebe ali vam je prevroče v obuvalih? Tudi vsako obuvalo ni za vas. Potrebno je izbirati tudi pravi material, katerega vaše stopalo sprejme in se v njem počuti udobno.


Zato je zeloo pomembno negovati stopala in jih vsakodnevno vzdrževati s posebnimi vajami, katere vas tako raztegujejo, kot tudi utrjujejo mišice na stopalih. Kajti pravilna postavitev stopal pripomore h pravilni drži, hoji, nenazadnje k celotnemu naravnemu gibanju.


Za stopala je tudi zelo pomembno, katero pozicijo imajo, kakšno dolžino vezi imajo, ali v sproščenem položaju stojijo navznoter ali navzven. Vse te stvari je potrebno ozavestiti, obdelati in poskušati nepravilnosti s posebnimi vajami odpraviti oziroma vsaj malo popraviti; odvisno od deformacije, katera pride zaradi nepravilne hoje, drže, razporeditve lastne teže po stopalu, nošenja nepravilnih oblik čevljev, pretesnih čevljev,…


Zdi se mi zelo pomembno, da se čutimo in obravnavamo celostno. S tem mislim, da ozavestimo popolnoma celotno naše telo in vsak njegov delček, pa naj bo še tako skrit in neopevan. Vsaka malenkost je pomembna in je delček celotnega telesnega mozaika. Zato ne pozabimo tudi na naša stopala. Negujmo jih in skrbimo za njih, saj imajo zelo pomembno nalogo. Kakšno? VARNO NOSITI NAŠE CELOTNO TELO.

Naredimo nekaj za naša stopala…                 

Veliko vaj za stopala najdete na moji spletni strani v obliki videa ali na mojem youtube kanalu. (klik klik) Ogromno teh vaj pa tudi naredimo na moji vadbi VITAS ENERGY, kjer tudi zelo ozaveščamo pomembnost pravilno postavljenih stopal. Srčno vabljeni v naš skupinsko gibalni krog. Saj veste s skupnimi močmi se vse lažje zdi. Več o vadbi si lahko preberete TUKAJ.


Če vadite raje doma in bi želeli malce bolj strokovno vodstvo kar pri vas doma, je vadba on line odlična izbira za vas.

Več  o VITAS ENERGY ON LINE si lahko preberete TUKAJ. 


Če radi delate timsko v živo, si lahko pogledate kako poteka skupinska vadba VITAS ENERGY v živo na linku klik klik TUKAJ.


Bolj dinamična ura, v plesnih ritmih, polna veselja, radosti in zabave je VITAS ENERGY DANCE plesna ura. Naš moto te ure je enostavno samo joy! Da pozabiš na zunanji svet in se preprosto zliješ z  ritmom in samo uživaš. Če te je ura poklicala lahko o njenem poteku prebereš klikni TUKAJ.


Če radi delate individualno, kjer je napredek veliko hitrejši, vas vabim, da se naročite na mojo individualno gibalno svetovanje SOLO VITAS ENERGY… klik klik TUKAJ.


Hvala, ker me spremljate in mi zaupate ?


Vitas pozdrav 


Mojca, lavitas.siČe želite prejemati  LA VITAS e NOVIČKE vsakih 14 dni, kjer boste na tekočem z LA VITAS gibalnimi in splošnimi NASVETI. Vsakič izberem za vas določeno vajo, katero zelo podrobno tudi opišem in vam dam namig, kako se vaja najbolj pravilno izvede…in še veliko več…zato ne odlašajte in se prijavite TUKAJ.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj  lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ZAVRNI VSE PIŠKOTKE
SPREJMI VSE PIŠKOTKE

2. DARILO ZA VAS:
Brezplačni
video nasvet

Na vaš e-naslov boste prejeli brezplačni video nasvet o pravilni drži v vseh prostorskih nivojih,

1. DARILO ZA VAS:
Brezplačna
LA VITAS e-knjiga

Na vaš e-naslov boste prejeli brezplačno
LA VITAS e-knjigo O PRAVILNI DRŽI.