Pravilno dihanje

Pravilno dihanje

PRAVILNO DIHANJE je most do dobrega počutja in lahkotnega, ZDRAVEGA življenjskega delovanja telesa in duha. Dihanje je življenje. Kakršno dihanje,takšno življenje

Ste se že kdaj vprašali, ali diham pravilno.

 

Ste se že kdaj vprašali, kako pomembno je dihanje v našem življenju. Kako vpliva na naše življenje? Pomen pravilnega dihanja v našem vsakdanjiku je še kako bistven, sploh, če smo izpostavljeni vsakodnevnemu stresu, naglici, poslovnim rokom, pogostim potovanjem, nenehnim sestankom …

 

Več kot imamo odgovornosti in obveznosti, večja je verjetnost, da nas stres obišče in nas povabi na svoje plesišče. Po navadi se sploh ne zavedamo, kdaj se skupaj zavrtimo po parketu. To dojamemo šele takrat, ko nas obiščejo posledice tega napornega plesa. Najpomembnejša priprava na stres je pravilno dihanje.

 

Če pravilno dihamo in imamo predihano telo, mišice, celice, se lahko v veliki meri izognemo stresu. Saj posledica predihanosti telesa je večja notranja umirjenost. Če dosežemo notranji mir, lažje funkcioniramo, lažje razmišljamo, hitreje dobimo nove ideje, predvsem pa se ljudje okoli nas veliko bolje počutijo. Krepi se medsebojno razumevanje in skupaj dosegamo boljše poslovne in osebne rezultate.

 

PRAVILNO DIHANJE – NARAVNO DIHANJE

Poznamo ga vsi, saj je naravno in ko smo umirjeni, sploh v ležečem stanju, dihamo vsi na ta način. Ko pa smo v stoječem položaju, nam gravitacija malce ponagaja. Potem so tukaj še zunanje okoliščine, ki nam hitro otežijo naše naravno dihanje. 

Naravno dihanje je dihanje s celim telesom, torej se vdih začne v spodnjem delu trebuha in ne v zgornjem delu pljuč. Najprej torej vdihnemo v spodnji del trebuha, ga napihnemo kot balon. Potem razširimo še sredinski del trupa – predel reber in šele nato zgornji del – celotni prsni koš ali pljučni del.

 

Ko vdihnemo, imamo občutek, kot da se razširi celotno telo. Občutek imamo, kot da smo v kisikovem balončku. Zelo pomembno je, da dihamo počasi in globoko, da napihnemo čim večji balon, ki ga nato v celoti izpraznimo. 

Torej poskrbimo za aktiven izdih, kar pomeni, da toliko zraka, kolikor smo ga vdihnili, obvezno tudi izdihnemo. Drugače nam določena količina kisika ostaja v telesu, kar pa zagotovo ni najbolje, ker se telo ne prefiltrira v celoti. Torej bomo s pravilnim globokim počasnim vdihom v svoje telo konzumirali veliko več kisika kot s površinskim nedovršenim dihanjem.

 

pravilno dihanje

pravilno dihanje – naravno dihanje

 

Pomembno…

Zelo pomembno je, da smo vedno predihani. Tako dovajamo telesu, mišicam, celicam vedno dovolj njihove osnovne hrane-kisika in tako poskrbimo za njihovo prekrvavljenost in sproščenost… Kar pomeni, da se mišice ne zakrčijo preveč, posledično imamo tudi manj bolečin ali pa jih sploh nimamo več in lažje smo kos vsem opravilom čez dan.

Če resnično ozavestimo svoje naravno dihanje in se trudimo po najboljših močeh, bomo sčasoma zagotovo bolj kos gospodu stresu. Čutili ga bomo vedno manj, saj ga bomo znali nadzorovati.

 

Kako? Seveda z dihanjem ;).

Bolj predihano bo telo, mirnejši bomo v sebi. Lažje bomo razmišljali, saj bodo možgani dobili dovolj kisika, da bodo lahko odlično opravljali svoje funkcije. Tako se bomo tudi izognili marsikateremu glavobolu ali migreni in življenje bo veliko bolj lahkotno in preprosto.

 

Kako pravilno dihati?

Ker pa vem, kako težko je na začetku ves dan ozaveščati pravilen dih, ga trenirajte postopoma. Vsakič, ko se spomneie, sploh, ko hitite in ste pod stresom, se poskusite umiriti. 

Naredite 10 globokih vdihov in izdihov s celim telesom in videli boste, da boste lažje kos vsakodnevnim nalogam in obveznostim. Ne pozabite dihati v PRAVILNI DRŽI oziroma hrbtenica mora biti v vzravnanem položaju – ZELOOOO POMEMBNO!!!

 

Vadite dihanje vsak dan!  Ozaveščajte ga, vsakič, ko se spomnite nanj, naredite nekaj vdihov in izdihov. Naj vam pride pravilno – naravno dihanje čim prej v navado. Spoznali in zaznali boste, da veliko lažje jadrate skozi delovni dan.

 

Če se želite poglobiti v pravilno dihanje in ga resnično ozavestiti in natrenirati, se nam lahko pridružite na naših vadbah VITAS ENERGY. Lahko se tudi naročite na individualne ure v LA VITAS, Templju gibanja in notranjega miru. 

Na INDIVIDUALNIH URAH temeljito predelamo vse dihalne vaje, katere prilagodim osebno vam. Vsak ima svoje dihalne navade in vsak drugače začuti naravno dihanje. Tako je najlažje na individualni uri predelati vse pomanjkljivosti dihanja in  jih individualno hitreje tudi odpravimo. Prijave in informacije na info@lavitas.si .  Več o individualnih urah si lahko preberete TUKAJ .

 

Organiziram tudi poldnevno delavnico DIHANJAOZAVESTIMO NARAVNO DIHANJE. Delavnica DIHANJA vam pomaga ozavestiti vse dihalne mišice, katere sodelujejo pri NARAVNEM dihu. S skupnimi močmi lažje pridemo do svojega zastavljenega cilja. 

Skupinska podpora je lahko zelo močna in nas lahko v življenju premakne naprej tudi za več korakov :). Več o sami  delavnici DIHANJA in prijavi nanjo… KLIK KLIK  TUKAJ .

 

TRENING DIHANJA – Dihajte s celim telesom

➡️ Če se bi radi poglobili v PRAVILNO-NARAVNO dihanje s celim telesom, vas vabim da se mi pridružite v moji gibalni skupini VITAS ENERGY ON LINE, kjer podrobno predelujemo naše dihanje in opuščamo stare navade in ozaveščamo naraven dih s pomočjo zelo preprostih dihalnih vaj, katere vam bodo pomagale prebuditi nazaj PRAVILNONARAVNO DIHANJE! Kako delujemo on line si preberi  TUKAJ. 

 

Če radi delate timsko v živo, si lahko pogledate kako poteka skupinska vadba VITAS ENERGY v živo na linku klik klik TUKAJ.

 

Bolj dinamična ura, v plesnih ritmih, polna veselja, radosti in zabave je VITAS ENERGY DANCE plesna ura. Naš moto te ure je enostavno samo joy! Da pozabiš na zunanji svet in se preprosto zliješ z  ritmom in samo uživaš. Če te je ura poklicala lahko o njenem poteku prebereš klikni TUKAJ.

 

Srčno vabljeni ♥

 

Mojca Ribič, lavitas.si

 

Veliko video vsebin  tudi o pravilnem dihanju lahko najdete na mojem YT kanalu in da boste na tekočem se lahko naj tudi prijavite…stisnite NAROČITE SE ali SUBSCRIBE. Link do mojega kanala klik klik TUKAJ.

 

Če želite prejemati  LA VITAS e NOVIČKE vsakih 14 dni, kjer boste na tekočem z LA VITAS gibalnimi in splošnimi NASVETI. Vsakič izberem za vas določeno vajo, katero zelo podrobno tudi opišem in vam dam namig, kako se vaja najbolj pravilno izvede…in še veliko več…zato ne odlašajte in se prijavite TUKAJ.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj  lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ZAVRNI VSE PIŠKOTKE
SPREJMI VSE PIŠKOTKE

2. DARILO ZA VAS:
Brezplačni
video nasvet

Na vaš e-naslov boste prejeli brezplačni video nasvet o pravilni drži v vseh prostorskih nivojih,

1. DARILO ZA VAS:
Brezplačna
LA VITAS e-knjiga

Na vaš e-naslov boste prejeli brezplačno
LA VITAS e-knjigo O PRAVILNI DRŽI.