DIHANJE IN GIBANJE v SODOBNI DIGITALNI DOBI

DIHANJE IN GIBANJE v SODOBNI DIGITALNI DOBI

DIHANJE IN GIBANJE v SODOBNI DIGITALNI DOBI- Se sploh še znamo odklopiti?

Dandanes že vsi nekaj počnemo z digitalnimi napravami. Ali smo v službi pripeti za računalnikom vsaj 8 ur. Ali surfamo po internetu v svojem prostem času, se ukvarjamo z družabnimi omrežji. Ali smo preprosto priklopljeni na katerokoli digitalno omrežje, radio, tv, drugi kanali … Kamorkoli se obrnemo, karkoli že v sodobni družbi naredimo, 90% vsega dogajanja je usmerjenega na naše telefone, računalnike, tablice, TV prenosnike,…

 

Že male dojenčke navajamo na sodobne naprave…Zakaj?….Da se malo zamotijo….Da imamo mi minuto časa zase…Ali preprosto in iskreno rečeno, da imamo malo miru

 

Pa se sploh zavedamo, kaj počnemo?

 

Nekako ni ravno naravno, da ima dojenček, ki se je ravnokar naučil sedeti, v roki mobitel in se igra z njim.

Kaj pravite?

 

Se sploh še znamo odklopiti?

Otroci rabijo našo pozornost in ne pozornost digitalnega sveta!

Rabijo našo toplino in varnost in ne hladnega in iluzornega digitalnega sveta!

Pojdite raje v naravo, dajte otrokom raje navadno palico, ki ste jo našli v gozdu, naj jo spozna. Veliko več motorike bo razvil s to palico, kot pa z vašim mobitelom v roki. Bodite kreativni in ustvarjalni, igrajte se z njimi. Boste videli, koliko energije boste dobili nazaj, že samo s tem, ko ste se med igro sprostili in pozabili na zunanji resni svet.

 

Ne bodite preveč zategnjeni in samo v svojih skrbeh in delovnih navadah. Dnevno se odklapljajte od njih, tudi tako boste ohranjali svojo kreativo in ustvarjalnost. Zato, če imate otroke, preživljajte čas z njimi, ne zaposlujte jih z digitalnimi napravami, samo zato, da jih boste zaposlili. Ali iskreno rečeno odrinili od sebe, da boste imeli čas za sebe

 

 Otroci so naši največji učitelji…

DIHANJE IN GIBANJE v SODOBNI DIGITALNI DOBI … Otroci so naši najbolj iskreni učitelji in pokazatelji našega trenutnega osebnega stanja. Zato je super, da jih upoštevamo in predvsem, da jim prisluhnemo, da jim podarimo vsaj malo svojega dragocenega časa. Ampak resnično tistega pristnega časa, ko smo z umom in srcem z njimi in nič drugega okoli nas in v nas ne obstaja… Kot samo ta trenutek, ko smo s svojim otrokom, pa karkoli že z njim počnemo.

 

Seveda je priporočljivo, da ni v digitalni obliki 😉

Čas zase si lahko organizirate tudi na drugačen bolj zdrav način, kajne? Mogoče ni najlažji način, saj pri tem že rabite nekaj organizacije, pa vendar sem mnenja, da se dolgoročno za skupni razvoj splača malo potruditi.

DIHANJE IN GIBANJE v SODOBNI DIGITALNI DOBI- Se sploh še znamo odklopiti?

Poglejmo, kako vplivajo digitalni svet na motoriko telesa otrok ali odraslih.

Ko damo otroku tablico, na kateri mu prižgemo kanal z risankami

Kako ali koliko se bo otrok v takem primeru motorično razvijal?

Hja bolj malo, se strinjate? 

 

Ali bo sedel ali ležal, skoraj popolnoma vseeno, saj bo skoraj odklopil svoj fizični svet, svoje fizično telo in se priklopil v svoj domišljijski, umski svet, na realnega pa skoraj pozabil. Tako nas ne bo ne upošteval, slišal,…ker bo v svojem domišljijskem svetu. Bo v zgodbi, ki se mu pred očmi predvaja. Tako pa bo pozabil tudi na svoje osnovne funkcije kot so dihanje, gibanje, potreba po hrani, pijači,…

 

Pomanjkljivosti …

Vse te funkcije so sekundarnega značaja in se zelo zelo upočasnijo. Dihanje postane plitko, včasih, ko je napeto, sploh ni vdiha in tako se vsi notranji procesi upočasnijo in na neki način na pol dajo na ‘off‘, kar pa ni ne naravno ne dobro za zdravje in dobro počutje na splošno.

 

Dihanje se upočasni, kar pomeni, da dobimo manj kisika v svoje telo, ki je tako zelo pomembno za notranje življenjske procese telesa. Možgani dobijo premalo kisika in s tem lahko napačno prevajajo informacije umu, kar pomeni, da jih lahko napačno razume, zazna. Ker je v umski igri, katera zasvoji celo telo tako, da ga skoraj odklopi, vzame samo toliko, koliko rabi za svoje delovanje.

 

Ne pozabite na dihanje!

Popolnoma enako se dogaja tudi z odraslimi, ali večjimi otroci, ko preveč časa preživljajo za digitalnimi napravami. Telo je dejansko takrat odklopljeno oziroma lahko tudi tako rečemo, da deluje avtomatsko in za nujne primere. Torej da ohranja osnovne življenjske procese, da lahko delujemo in živimo

 

S tem, ko telesu vzamemo normalno delovanje, ga poškodujemo. Torej premalo kisika vnesenega v telo pusti posledico. Najmanjša posledica je utrujenost, malce večja je že glavobol, ker možgani že kar na glasen način protestirajo, da nimajo dovolj kisika za svoje delovanje.

 

Počutje in dihanje

Kar spomnite se, ko celi ljubi dan preležite pred televizorjem, kako se počutite? Polni energije? Ali zehate v nedogled? Le zakaj zehate, ste se kdaj to vprašali? Hja, ker telesu niste dovedli dovolj kisika. In tako vas je telo po naravni poti spomnilo z zehanjem, da rabi za svoja opravila malce več kisika, katerega potem izsili na ta način, da zehateKajti če ne dovajate telesu dovolj kisika, se vsi notranji telesni procesi močno upočasnijo, saj morajo prilagoditi dogajanje količini kisika, s katerim upravljajo.

 

 In če ga je premalo tudi naše telo prilagodi temu vse svoje nadaljnje delovanje. Tako se upočasni tudi naša presnova in prebava. Tisti, ki zelo veliko sedijo ali ležijo in se ne gibajo dovolj, imajo dostikrat probleme s prebavo. Kar pa zopet pridemo do še enega ključnega problema, s katerim se moramo ukvarjati v naši sodobni digitalni dobi.

 

Poglejmo, kako sedenje ali ležanje vpliva na telo samo.

Ko smo v določenem položaju zelo dolgo časa, telo dobesedno zaspi, obstane, mišice se zakrčijo, saj držijo zelo dolgo časa isto pozicijo. Hkrati pa še ne dobijo dovolj svoje hrane-kisika in tako ne morejo delovati v svoji polni pari in zato imamo najprej posledice zakrčenosti ali ‘musklfibra’ – to je bolj blaga oblika. 

 

Kasneje pride do nepravilne drže, ko pa pretiravamo in resnično predolgo vztrajamo v nepravilnih položajih, lahko pride do močnih bolečin v mišicah in resničnih fizičnih okvar največkrat hrbtenice…

 

PRIMER: lahko nam roka, noga zaspi, saj smo z nepravilnim sedenjem/ ležanjem prekinili pretok energije po telesu. S tem pa tudi dovod krvi polne kisika po telesu. Tako so naši živčni končiči za kratek čas zgubili svoje omrežje, če se lahko tako izrazim, in tako posledično nam je roka-telo dala/o signal, da nekaj ne delamo prav.

 

Ali jo predolgo zadržujemo v istem položaju? Ali smo enostavno s svojo težo prekinili dotok sveže energije skozi roko? Ali pa enostavno telo rabi malo več zraka in razgibanosti, da se lahko spravi v svoj naravni pogon. Kar spomnite se, ko predolgo ležite v določenem položaju in morate v določenem trenutku  vstati.

 

Kako se počutite?

Zaležano, vse vas boli, pretok energije po telesu je ustavljen. Tako se moramo najprej malce raztegniti, razgibati, da energijo zopet poženemo po telesu naprej, da lahko potem normalno funkcioniramo in se svobodno gibamo. Tisti, ki se ne gibajo preveč imajo enake probleme tudi zjutraj, predenj vstanejo.

 

DIHANJE IN GIBANJE v SODOBNI DIGITALNI DOBI

Gibanje je ključnega pomena.

Zato prizanesite sebi in svojemu telesu in mu dnevno privoščite naravno gibanje. Fizično obremenite telo in s tem boste sprostili umske obremenitve in skrbi. Pospešili boste delovanje notranjih telesnih procesov, jih izboljšali in s tem preprečili marsikatero zdravstveno nevšečnost. Ne pozabite z gibanjem si krepite imunski sistem, ki tako zvesto ščiti vaše telo pred vsemi zunanjimi mikro vsiljivci, ki so prisotni vse okoli vas.

 

Pojdite v naravo, nadihajte se svežega zraka, predihajte svoje celotno telo, dihajte s celim telesom. Kjerkoli že ste in telo vam bo odgovorilo z dobrim počutjem, pozitivno naravnanostjo, veliko dobre kreativne energije, ki bo želela ustvarjati vedno nove stvari, ki bodo v dobrobit vsem ljudem okoli vas in nas.

 

Če rabite pomoč ali pri dihanju – vabljeni na delavnico OZAVESTIMO NARAVNO DIHANJE-ZADIHAJMO S CELIM TELESOM ali gibanju – vabljeni na moje gibalne ure nove rekreativne dejavnosti VITAS ENERGY, kjer raziskujemo svet gibanja na malce drugačen način, več informacij za delavnico dihanja klik klik TUKAJ  ali za gibanje klikni na VADBA VITAS ENERGY. V primeru vprašanj mi pišite  na info@lavitas.si.

 

Pozitivna stran digitalnega sveta

Digitalni svet je že super, če ga uporabljamo v sorazmerni količini za našo dobrobit. Lahko si z njim močno olajšamo svoje delo, ampak vseeno pazimo, da ne pademo v njegove pasti in odvisnosti, katere potem čutimo prav vsi na svoji koži.

 

Čuvajmo svoje telo, saj je samo eno in edino, nenadomestljivo. Ko se računalnik iztroši ga zamenjamo, našega telesa pa žal ne moremo, zato je še toliko bolj pomembno, da skrbimo zanj. Včasih je tako malo potrebno, da naredimo nekaj velikega. Samo spomniti se je potrebno in enostavno kakšno dobro stvar tudi narediti. Vstati iz cone udobja in se premakniti. To naj vam bo vsakdanji motiv.

 

Gibati se, hoditi vedno naprej, tudi če padeš, ne obupaj, vstani in pojdi naprej!

 

Vedno iščimo svoje notranje ravnovesje ❣

KAKO LAHKO JAZ PRISPEVAM K VAŠEMU NOTRANJEMU RAVNOVESJU? POGLEJ SPODAJ ?
NA TEMO GIBANJA:

Več  o VITAS ENERGY ON LINE, kjer globoko predelujemo PRAVILNO DRŽO si lahko preberete TUKAJ. 

 

Če radi delate timsko v živo, si lahko pogledate kako poteka skupinska vadba VITAS ENERGY v živo na linku klik klik TUKAJ.

 

Če radi delate individualno, kjer je napredek veliko hitrejši, vas vabim, da se naročite na mojo individualno gibalno svetovanje SOLO VITAS ENERGY… klik klik TUKAJ.

 

Veliko video vsebin lahko najdete na mojem YT kanalu in da boste na tekočem, se lahko nanj tudi naročite… stisnite ikonco NAROČITE SE ali SUBSCRIBE. Link do mojega kanala klik klik TUKAJ.

 

NA TEMO ENERGIJSKE PODPORE:

Če želite delati na sebi vas povabim v moj misterični svetklik klik TUKAJ.

Energijsko vas lahko podprem preko energijskih tretmajev… klik klik TUKAJ.

Spoznajte čarobne LA VITAS lunine kristalne esence… klik klik TUKAJ.

 

Hvala za pozornost in zaupanje.

 

Vitas pozdrav.

 

Mojca Ribič, lavitas.si

 

 

Če želite prejemati  LA VITAS e NOVIČKE vsakih 14 dni, kjer boste na tekočem z LA VITAS gibalnimi in splošnimi NASVETI. Vsakič izberem za vas določeno vajo, katero zelo podrobno tudi opišem in vam dam namig, kako se vaja najbolj pravilno izvede…in še veliko več…zato ne odlašajte in se prijavite TUKAJ.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj  lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ZAVRNI VSE PIŠKOTKE
SPREJMI VSE PIŠKOTKE

2. DARILO ZA VAS:
Brezplačni
video nasvet

Na vaš e-naslov boste prejeli brezplačni video nasvet o pravilni drži v vseh prostorskih nivojih,

1. DARILO ZA VAS:
Brezplačna
LA VITAS e-knjiga

Na vaš e-naslov boste prejeli brezplačno
LA VITAS e-knjigo O PRAVILNI DRŽI.